Mit jelent a légzsák figyelmeztető piros lámpa? A légzsákokat úgy tervezték, hogy a másodperc tört része alatt felfúvódjon az ütközés érzékelése során, ezáltal puha párnázatot képezzenek az utasok teste és a gépjármű kemény alkatrészei között. A légzsákok az SRS  (Secondary Restraining System) részét képezik, amely szenzorokból származó jeleket használ, amelyek segítenek érzékelni az ütközés pillanatát. Ha vélhetően probléma van a rendszer bármely részével, az autó figyelmeztetés küld amely egy figyelmeztető lámpa vagy grafika formájában gyullad ki, egy ember óriási labdával az ölében, vagy „AIRBAG” vagy „SRS” felirat.

A legtöbb SRS rendszer olyan érzékelőket használ, amelyek össze vannak kötve a biztonsági övekkel illetve az ülésekkel, és folyamatosan információkat adnak az SRS-nek, hogy mely légzsákok legyenek aktívak. A biztonsági öv érzékelői érzékelik a kemény és hirtelen övfeszességet, amely gyors lassulást eredményez, és általában megkülönbözteti a kemény fékezés és ütés okozta erőket. Az ülések alatt lévő érzékelők tájékoztatják a rendszert, hogy mely ülések nincsenek használva, hogy az üres ülések légzsákjai ne fújódjanak fel szükségtelenül.

Ha az érzékelő – jeladókon belül valamilyen problémát érzékel az SRS akkor kigyullad vagy villog a légzsák kijelzője, jelezve, hogy valamilyen problémát érzékel a rendszer.

A légzsák figyelmeztetése azt is jelezheti, hogy az SRS le lett tiltva, amíg a hibát ki nem javítják, ami azt jelenti, hogy nincs légzsák, ha baleset következne be.

Mi a teendő, ha a légzsák fénye bekapcsol?

A villogó légzsák figyelmeztető lámpája jelentős problémát jelez az SRS rendszerrel kapcsolatban, és azt azonnal el kell vinni valamelyik javítóműhelybe ahol ismerik az adott típust. Általában célszerű márkaszervizbe vinni a járművet ahol ki tudják törölni a hibaüzenetet, és ahol választ is tudnak adni a hiba okára. Ha a kijelző fénye továbbra is világít, megpróbálhatjuk megszüntetni az okot ami miatt a jelzőfény kigyulladt.

Kapcsolja be az övet, és ellenőrizze, hogy nincs akadálya a normális bekapcsolódásnak, amely akadályozhatja az érzékelőt. Ha az öv nincs rendesen bekapcsolva az megakadályozhatja a légzsák aktiválását.

Ha továbbra is fennáll a hiba, győződjön meg róla, hogy nem tekeredett meg a biztonsági öv, illetve könnyen le lehet engedni, illetve az automatikus övfeszítő visszahúzza az övet.

Az ülések mozgatása befolyásolja a légzsák érzékelők működését. Több fórumban olvasható, hogy például takarítás után az ülések teljes előre-hátra húzása miatt kigyulladt a légzsák kijelzője amelyet csak a szervizben tudtak kikapcsolni. Ezért ha lehetséges úgy toljuk előre illetve hátra az üléseket, hogy ne legyen bekapcsolva a gyújtás, és ne toljuk teljesen ütközésig mivel ezzel akaratlanul is bekapcsolhatjuk a hibajelző lámpát. A kijelző lámpa nem biztos, hogy elalszik amikor a kigyulladás oka megszűnt, hiszen úgy van beépítve, hogy kigyulladás után már csak a szerviz tudja a fényt kikapcsolni. Ezt azért állították be így, hogy a lámpa kikapcsolása előtt szakember ellenőrizze le a rendszert.

A kormánykerék vezetékei is lehetnek hibaforrások, hiszen a légzsák huzalozása a kormánykerék forgatása közben mozoghat, amely okozhatja az áramkör kikapcsolását is. Ilyenkor a kézikönyv javasolja, hogy mindkét irányba ütközésig forgassuk el a kormányt, illetve a kormányzár is kapcsoljon ki, be.

A légzsákok direkt szerelése tilos, mivel egy óvatlan mozdulattól felrobbanhatnak a patronok. A légzsákegység megbontása tehát tilos.

Mi van, ha a fény nem alszik ki?

A légzsákjelző fény azért világít pirossal, mert nem működik a légzsák. Tehát baleset esetén nem fognak kinyílni, ami sokszor olyan sérülésekhez vezethet amelynek súlyos következményei lesznek. Ha a gépjárművezető hibája miatt történik a baleset, azaz tudott a légzsák hibáról, mégsem javíttatta azt meg, a biztosító sem fizet. A baleset után pedig a vizsgálat valószínűsíti, hogy jelzett a lámpa, a sofőr mégsem vette azt figyelembe.

A légzsákkijelzőt a diagnosztikai rendszer kiolvasása után tudja a szerelő kikapcsolni, amikor a fény bekapcsolását okozó hibát megszüntették.

Ha tehát kigyullad ez a lámpa bármilyen autóban, a legegyszerűbb amit tehetünk, ha elvisszük a márkaszervizbe és kiolvastatjuk a hiba okát, illetve kérjük a légzsákok visszakapcsolását.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Utazhat gyermek az első ülésen?Utazhat gyermek az első ülésen? Nagyon sok ebben a témában a fellelhető információkban a tévedés. Az első ülésen is utazhat gyermek, de ennek is megvan a maga rendje. Menetiránynak háttal rögzített gyermekülésben csak […]
  • Fáradtan vezetni?Fáradtan vezetni? Sokunkkal megtörtént már , hogy egy nehéz és hosszú nap végezetével autóba kell ülni, hogy sok száz kilométert vezessünk. Az éberségi szintünk ebben az esetben a megfelelő szint alá kerül […]
  • Új autómentőÚj autómentő Új autómentő járművet állított szolgálatba cégünk Budapesten. Szeretnénk minél jobb minőségben nyújtani az autómentés és autószállítás szolgáltatásainkat amelyhez elengedhetetlen egy […]
  • Olcsó autómentés autószállítás 2024-ben isOlcsó autómentés autószállítás 2024-ben is Autómentés, autószállítás Budapest és országosan kedvező áron azonnal indulással! Autómentő Budapest SOS azonnal segítünk, ha bajban van! Cégünk az év 365 napján és a nap 24-órájában áll […]
  • Autómentő BudapestAutómentő Budapest Autómentő Budapest 0-24-óráig éjjel, nappal, autómentés hívása után azonnal indulással. Késlekedés nélkül sietünk a segítségére, hívjon bármikor. Az autómentő szolgáltatások városi és […]
  • Autómentő TörökbálintAutómentő Törökbálint Autómentés Törökbálint 2045 0-24. Olcsó autómentés azonnal éjjel-nappal SOS. Tréleres autómentő, jármű szállítás, autó mentés non stop bármikor, kérem tekintse meg referencia munkáinkat. […]

Címke: , , , ,