Autóutak, autópályák

Az autómentés során potenciálisan a legveszélyesebb utak, amelyeken műszaki hiba elő szokott fordulni. Mivel a segítség kérés itt a legnehezebb, a körülmények itt a legveszélyesebbek, ezért próbálunk segíteni, mi a teendő baleset, vagy műszaki hiba esetén.

automento05Leállósávnak az út szélén külön kijelölt sávot nevezzük, amelyet folyamatos fehér vonal jelöl. A leállósávot csak rendkívüli esetben, és vészhelyzetben használhatják az autósok. A leállósáv az egyik legveszélyesebb hely, semmilyen járműnek nincs ott helye, kivéve a műszaki hiba vagy egyéb ok (pl:rosszullét) miatt leállított autót. Pihenés és haladás céljából nem vehető igénybe.

Ha nincs más lehetőség, nem tud a járművel pihenőhelyen, vagy benzinkútnál megállni, viszont mindenképpen le kell állni az autópályán a leállósávban, érdemes néhány szabályt betartani.

Álljon minél beljebb a leállósávban, hogy a mozgó autóktól minél nagyobb legyen az oldaltávolság. Kapcsolja be a vészvillogót, tegye ki a vészháromszöget kb: 50m-re a gépjármű mögé, hogy jelezze a jármű üzemképtelenségét. Ne feledje, hogy ilyenkor más a reakcióidő, általában 100-130Km /ó a sebességkülönbség. Az időintervallum, hogy leállósávban álló autót idejében észrevegyék, a látási viszonyok romlásával fordítottan nől, azaz minél rosszabbak a látási viszonyok, annál nehezebben veszik észre az út szélén álló járművet.

Ne tartózkodjon még rövid időre sem abban a szelvényben amelyben az autók közlekednek, úgy szálljanak ki az autóból, hogy ne ijesszék meg az elhaladó autósokat. Fontos, hogy ne csak az autót lássák, viseljen láthatósági mellényt. Az autó többi utasa legjobb, ha a szalagkorláton kívül várakozik, ajánlott kiszállni az autóból.

Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot autómentő céggel (hívja telefonszámunkat) ha nincs mobiltelefon, akkor az autópályákon megtalálható segélyhívót használhatja, ehhez induljon el a leállósávban, hamarosan találni fog egy készüléket. Az autómentőnek szüksége lesz a pontos tartózkodási helyre, addig ne hívjon segítséget, ameddig nem derítette ki, hogy pontosan hol tartózkodik.

Várja meg a segítséget. Ne próbáljon autót javítani, rendkívül veszélyes.

Általános tanácsként megfogadható, hogy probléma esetén figyeljünk arra is, hogy az érkező autósok jól lássák a műszaki hiba miatt leállított járművet. Ezért próbáljunk meg jól belátható, nyílt, egyenes szakaszon megállni, lehetőleg kanyar, és bukkanó előtt az út szélére húzódva. Veszélyes helynek minősülnek a beláthatatlan részek, a kanyar és bukkanó utáni, szakaszok valamint minden olyan hely ami távolabbról nem belátható, és oda a járművezetők várhatóan nagy sebességgel fognak érkezni.

Mi a teendő, ha nem tud a leállósávig eljutni az autóval?

Ha esetleg nem tud elmenni a leállósávig, akkor is kapcsolja be a vészvillogót, hagyják el az autót, menjenek egy biztonságos, forgalom elöl elzárt részre. Ha lehetséges, akkor menjen vissza az autó mögött és jelezzen a többi autósnak, hogy az álló műszaki hibás járműnek nehogy nekimenjenek. Azonnal hívjon segítséget.

Csak akkor szálljanak ki az autóból, ha ezt biztonságosan meg tudják tenni, valamint van forgalom elől elzárt hely ahol biztonságosan várakozhatnak. Az autópályán átfutni életveszélyes, az ilyen gyorsan közeledő jármű sebességét nehezebb megbecsülni, mintha a városban érkezik 55km/órás sebességgel. Az autópálya balesetek jelentős része abból származik, hogy gyalogosan próbálnak meg átfutni az érkező autók előtt. A gyalogos az autópályán egyébként is baleseti veszély, hiszen a ha a közeledő vétlen autós a gázolást elkerülendő elrántja a kormányt, akkor megpördülhet, és kicsúszhat a járművével, ami szintén nagyon veszélyes. Ha nem tudnak az autó utasai biztonságosan védett helyre menni az autóból akkor kapcsolják be a vészvilágítást, és várakozzanak az autóban.

Ha kevésbé forgalmas úton kell megállni műszaki okból, akkor szálljanak ki az autóból, kapcsolja be a vészvilágítást, az autó mögött kb: 50 méterrel tegye ki a vészháromszöget, hogy az érkező autósoknak legyen ideje felkészülni a műszaki hibás jármű kikerülésére. Hívja az autómentőt. Aki sokat jár autópályán jól teszi ha beszerez olyan eszközt, amely a földre helyezve sárga villogó fényt bocsát ki. Ez az eszközt a vészháromszöggel együtt jó szolgálatot tehet ha az időjárási viszonyok és a napszak behatárolja a láthatóságot, például szürkületkor, ködben vagy zuhogó esőben. Az ilyen helyzetekben megérkező autómentést végző jármű minden esetben fel van szerelve olyan fényjelző berendezésekkel, amelyik jelzi a többi autósnak, hogy  helyszínen autómentő munka folyik.

Ne feledje, jelenleg a kresz rendelkezései szerint úgy kell a közutakon haladni a gépjárművel, hogy minden váratlan eseményre időben tudjunk reagálni, az akadályokat időben ki tudjuk kerülni. Azonban sokan fáradtan ülnek autóba,  romlik a reakcióidő, előfordul, hogy alkohol, vagy kábítószer hatása alatt vezet valaki, tehát minden váratlan helyzetre nem tudunk felkészülni. Általános szempont azonban, hogy a tőlünk várható legtöbbet tegyük meg a balesetek elkerülése érdekében. Baleset, illetve eseménymentes jó utat kívánunk!

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Expressz Autószállítás BudapestExpressz Autószállítás Budapest Gyors és Hatékony Autószállítás a Fővárosban 0-24 akár azonnali indulással is SOS. Az express autószállítás Budapesten a sebességről szól. Ha Önnek sürgősen szállításra van szüksége, akkor […]
  • Autómentés ŐsszelAutómentés Ősszel Az ősz számos varázslatos pillanatot hoz magával: a színpompás falevelek, a kellemes hűvös időjárás és az ünnepi szezon kezdetének izgalma mind-mind az őszi évszakhoz kapcsolódnak. Azonban […]
  • Olcsó autómentés, autószállítás SOSOlcsó autómentés, autószállítás SOS Autómentés olcsón Budapest és Pest megyében Azonnal indulással, SOS segítséggel. Hívjon, ha balesetet szenvedett autóval, vagy teherautóval és azonnal indulunk segíteni. Teherautó mentés, […]
  • Tréleres mentésTréleres mentés Tréleres autómentés, 0-24-óráig Budapesten, országosan, és külföldre is. Autószállítás, autómentő tréler azonnal. Lerobbant az út szélén? Balesetet szenvedett, árokba csúszott a járműve? […]
  • Autómentő állásAutómentő állás Rohamosan fejlődő vállalkozásunk folyamatos felvételt hirdet autómentő sofőri állás betöltésére. Lehetőleg B és C jogosítvánnyal rendelkezőket várjuk, de csak B jogosítvánnyal is […]
  • Autószerviz szolgáltatásAutószerviz szolgáltatás Új Budapesti autószerviz szolgáltatás cégünk kínálatában. Ügyfeleink ezentúl az mentés után kérhetik, hogy autójavító műhelyünkben javítsuk meg a járművüket. Ez a szolgáltatásunk […]

Címke: , , ,