Kövese a négy lépés programot, hogy alaposan meg tudja tisztítani járművét és újra visszaállítsa szalon állapotát.

Az autó ki van téve a szélsőséges anyatermészet erőinek, az eső, jég, hó, szél és napsütés mindegyike hatással van a járműre. Ezen felül még ezek másodlagos hatásaival is meg kell küzdenie az utakon, a sáros latyakkal, a különféle jégmentesítő vegyi anyagokkal, sókkal amelyek folyamatosan támadják az autó fém felületeit és szerkezeti részeit. Ezek együttesen a felelősek a fényezésen megjelenő kisebb nagyobb karcokért és a jármű fémfelületein megjelenő rozsdáért. Hogy az ártalmakat csökkentsük, az autóra tapadt szennyeződést és lerakódásokat rendszeresen le kell mosni, és a jármű karosszériáján kívül az alváz is rendszeres gondoskodást igényel.

Létezik egy egyszerű négy lépéses eljárás, amelyik segít az autót profin megtisztítani.

Első lépés: Előkészítés

Ne tisztítsunk az autót közvetlen napfényben. Nagyon gyorsan szárad, és nyáron ráéghet a kosz. Mielőtt elkezdené a súrolást, szappanos vízzel le kell öblíteni az autót, hogy eltávolítsa róla az amúgy erősen karcoló hatású kvarchomokot, és fellazítsa a szennyeződést ami a karosszériára száradt. Mindig az autó tetején kezdje a munkát, és körben haladjon lefelé a kerekek irányába. Ne használjon túl erős vízsugarat, közepes erősségű szórást állítson be a locsoló fejen.

Tipp: a makacs szennyeződéseknél ismételjük meg egy kis mennyiségű mosószeres illetve samponos vízzel az áttörlést, és utána tiszta vízzel öblítsük le. Jó nedvszívó képességű, természetes anyagot használjunk, a samponos mosáshoz mikroszálas kendőt, finom szivacsot, karosszéria mosó kesztyűt, esetleg szarvasbőrt. Az áttörléshez, fényezéshez a pamut és gyapjú anyagok a megfelelők. A műanyag, poliészter anyagok nem jók az autóápoláshoz, ezek nem szívják be a vizet megfelelően. Ha vannak régi pamut pólók, sokszor kimosott pamut lepedő, régi törölköző stb ezek jól használhatók az autóápoláshoz.

Második lépés: Mosás

Most már előkészítettük az autót a mosáshoz, itt az ideje, hogy átmossuk. Használjon minőségi autósampont, meleg vizet, és kezdje az autó samponozást fentről lefelé. Kerülje a súroló hatású szivacsokat, ezek nem használhatók a fényezésen. Ha átmosott egy nagy felületet az autón, a szennyeződést és a habot le kell öblíteni folyó vízzel. A karosszéria tisztaságát ellenőrizhetjük egy tiszta fehér ronggyal, ha áttörlés után szürke lesz a rongy, akkor nem árt még egyszer átmosni samponos ruhával a karosszériát.  Jó minőségű lehetőleg természetes anyagból készült szivacsot használjunk, vagy kifejezetten autómosáshoz árult mikroszálas kendőt, esetleg kesztyűként felhúzható samponozót.

Az üvegfelületekhez és a fényszórókhoz ha nincs rajtuk védőfólia, akkor használhatunk dörzsis szivacsot, ugyanis ezek üveg felületen jól használhatók a rászáradt bogártetemek, madárürülék, és egyéb nehezen eltávolítható szennyeződés fellazítására. A rendszám is lemosható finoman a dörzsis szivaccsal. A jármű műanyag és gumi részeit ne tisztítsuk dörzsivel, ezeknél előzetes áztatás, mosószeres áttörlés segíthet a szennyeződéseket eltávolítani. A műanyag és a gumi a szilikonos tisztítószert meghálálja, bár a tiszta szilikont kerülni kell, mert a hosszú távú használata „megeszi” a gumit és a műanyagot.

A kerekekhez és az alufelnikhez használhatunk készen kapható tisztító sprayket, de ezek ugyanúgy átmoshatók semleges mosószeres vízzel, majd tiszta vízzel átöblíthetők. Autós szaküzletek árulnak kifejezetten felnitisztító és  bogáreltávolító folyadékokat.

Általános szabály, hogy a tisztítószer felvitele után hagyjuk néhány percig hatni az anyagot a felületen, csak utána öblítsük le.

Ha tiszta az autó, és folyó vízzel át lett mosva, akkor következhet a szárítás.

Harmadik lépés: Szárítás

A szárítás azért fontos, hogy megakadályozzuk a csíkokat és a foltos vízmaradványok megszáradását a karosszérián és az ablakokon. A víz sajnos foltosan szárad, annál foltosabban, minél keményebb a víz.

Hogy elejét vegyük a foltoknak, először távolítsuk el a vizet a karosszériáról, erre a legjobb egy szilikon víz lehúzó, amelyiket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, ezzel karcmentesen le tudjuk húzni a vizet a karosszériáról. Itt is érvényes a szabály, felülről, az autó teteje felől haladjunk az aljáig.

Ha nincs szilikonos lehúzó, akkor jó nedvszívó képességű puha száraz pamut vagy gyapjú ruhaneművel is áttörölhetjük, így teljesen megszárítjuk a jármű felületét. Ne hagyjuk ki az ajtók alját, az ajtónyílások belsejét is töröljük át, valamint a motorháztetőt és a csomagtartót felnyitva innen is kitörölhetjük a nedvességet.

Negyedik lépés: viaszolás, fényezés

Ha lemostuk az autót, és már szárazra is töröltük, akkor célszerű valamilyen viaszos wax-al áttörölgetni, hogy megmaradjon a szép fénye, és védjük a fényezést a további káros hatásoktól. Sokféle fényező és karosszéria ápoló termék kapható, a pár ezer forintos szerektől kezdve a több tízezer forintos nano termékekig, amelyek nem csak fényt adnak a karosszériának, hanem vízlepergető tulajdonságokkal is rendelkeznek, így ezektől heves esőzés után is száraz marad a karosszéria.

Nagy sikernek örvendenek azok a termékek, amelyek ráporlaszthatók a karosszériára, és pár mozdulattal áttörölve fényesen csillogóvá teszik a felületet. Általában a fényező anyagoknak külön használati utasítása van, hogyan és mivel kell felvinni a felületre, de jelentős részüknél az áttörlés puha ronggyal, vagy mikroszálas kendővel kell végezni, hogy száraz és csillogó legyen a felület. Vannak színezett viaszok is, amelyek ápolják a karosszériát és egyben eltüntetik a mikrokarcokat is. Az üvegfelületeket ne kenjük be a viasszal, mert be mattulhatnak, és esti vezetésnél milliófelé szórják a szemből érkező fényt, ezért ez balesetveszélyes is.

Ha nem akarjuk hagyományos vegyszerekkel tisztítani a járművet, vannak környezetbarát alternatívák is, amelyek a környezetbe kerülve természetes anyagokká alakulnak és lebomlanak.  A gépi mosókat az újszerű autókkal el kell kerülni, mert súlyos karcokat okozhatnak a forgó, vastag elemi szálak közé beragadt szennyező részecskék. Az ilyen jellegű sérülésekre ráadásul a mosó sem vállal garanciát, tehát vagy kézi mosóban érdemes a járművet tisztíttatni, vagy pedig otthon kell ezt elvégezni.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mit tegyek ha lerobbantam az autóval?Mit tegyek ha lerobbantam az autóval? Az utak mindig tele vannak meglepetésekkel, és sajnos előfordulhat, hogy bármilyen óvintézkedést is teszünk, lerobbanhat az autónk. Bármennyire is bosszantó és stresszes lehet ez a […]
  • Autómentés Budapesten az ünnepek alatt is!Autómentés Budapesten az ünnepek alatt is! A Karácsonyi ünnepek ideje alatt sokan élvezik a pihenést, a családdal való időtöltést és az ünnepi készülődést. Azonban ezekben az időszakokban is előfordulhatnak váratlan események, mint […]
  • Autómentés ŐsszelAutómentés Ősszel Az ősz számos varázslatos pillanatot hoz magával: a színpompás falevelek, a kellemes hűvös időjárás és az ünnepi szezon kezdetének izgalma mind-mind az őszi évszakhoz kapcsolódnak. Azonban […]
  • Teherautómentés BudapestTeherautómentés Budapest Olcsó teherautómentés, furgonmentés Budapesten és országosan éjjel, nappal 0-24 Non-Stop. Hívjon bennünket, ha műszaki hibás lett teherautója, leállt, vagy balesetet szenvedett vele. […]
  • Autómentés azonnal Non-StopAutómentés azonnal Non-Stop Autómentés autószállítás azonnal 0-24 SOS indulással Budapesten és Országosan megbízható cégtől. Korrekt árak, olcsó autószállítás, 0-24 ügyfélszolgálat éjjel, nappal várjuk segélykérő […]
  • Olcsó autómentés, autószállítás SOSOlcsó autómentés, autószállítás SOS Autómentés olcsón Budapest és Pest megyében Azonnal indulással, SOS segítséggel. Hívjon, ha balesetet szenvedett autóval, vagy teherautóval és azonnal indulunk segíteni. Teherautó mentés, […]

Címke: , , ,