A mobiltelefonálás és a vezetés nem összeegyeztethető. Az lenne a legjobb, ha senki nem telefonálna vezetés közben. Azonban előfordulhat főleg annál aki útközben is dolgozni kényszerül, hogy fogadni illetve indítani kell hívást a mobiltelefonról. Hogyan lehet ezt veszélymentesen megtenni?

Mobiltelefon-tények

Négyszer nagyobb a valószínűsége hogy balesetet okoz ha vezetés közben mobiltelefont használ. A beszélgetés a telefonon egy jól ismert figyelemelterelés, főleg ha kézzel fogja a telefont. Ilyenkor a vezetési képességek nagymértékben csökkennek, jelentősen elvonja a figyelmet, megnő a reakcióidő, vészhelyzetben pedig nem tud olyan gyorsan reagálni a sofőr mint kellene, mivel foglalt a keze… Ezért tiltja  a kresz a mobiltelefonálást vezetés közben.

A mobiltelefon használatánál közel 50%-al lassabban reagál a sofőr, mintha csak az utat és a forgalmat figyelné. A mobiltelefonálás önmagában veszélyes, mivel ilyenkor a sofőr a telefonálóra figyel elsősorban és nem a vezetésre, illetve a válaszon vagy a feltett kérdésen gondolkodik, nem pedig a forgalmi helyzetet elemzi.

Hogy ne kelljen a mobiltelefont kézben tartani vezetés közben, a telefonálásra többféle segédeszközt is kitaláltak. Az egyik ilyen a kihangosítás. Ilyenkor úgy halljuk a telefonálót mintha a kocsiban ülne. A sofőr két keze szabad, illetve csak akkor kell a telefonhoz nyúlnia amikor fogadja a hívást. A másik ilyen eszköz a bluetooth füles. Ezt össze kell párosítani a telefonnal, majd a fülbe kell dugni. Hívás esetén a sofőr megnyom egy gombot a fülhallgatón és ezzel fogadja a hívást.

Azonban a mai napig láthatunk olyan sofőröket akik lelkiismeret furdalás nélkül a fülükhöz tartott telefonon beszélgetnek,  közben vezetnek is. Néha ezek a sofőrök fel is tartják a forgalmat indokolatlanul, mivel érzik, hogy nem tudnak az útra figyelni ezért lassítanak..

Mi minősül vezetésnek?

Vezetésnek a „gépjármű használata közúton” minősül. Ez magában foglalja azt is, ha a dugóban araszolunk, vagy a lámpánál kell megállni. Ha ilyenkor telefonálunk, akkor is megbüntethetnek bennünket, hiszen a forgalom részei vagyunk, és a telefonálással veszélyeztethetjük a forgalom többi résztvevőjét. Közúton akkor telefonálhatunk legálisan, ha félreállunk a járművel telefonálás közben és leállítjuk a motort.

Ugyanez a helyzet az sms olvasásával és küldésével, illetve elmondható, hogy sms-ezni, sms-t olvasni illetve ezekre válaszolni sokkal veszélyesebb mint telefonálni. A mobiltelefonra való lenézés, olvasás, felnézés még rövid szöveg esetén is nagyon sok idő, ez pedig mozgó jármű esetén 50-100méter távolság. Rendkívül balesetveszélyes cselekmény, ezért tilos a szöveges üzenetek fogadása illetve küldése. Ha valaki balesetet okoz mobiltelefonálás közben, és ez kiderül, akkor a biztosító sem fogja a kárt kifizetni.

Fontos tudnivalók:

  • Ne használjon mobiltelefont vezetés közben.
  • Ne fogadjon és küldjön szöveges üzeneteket vezetés közben.
  • Ne hívjon olyan személyt akiről tudja, hogy valószínűleg vezet, és ne küldjön neki szöveges üzenetet, mert bajba sodorhatja.
  • Ha a telefon kialszik, csipog, vagy hangot ad,m ne figyeljen rá. Ilyenkor álljon meg a lehető leghamarabb biztonságos helyen, (parkoló, benzinkút) és ott nézze rá a telefonra, illetve akár telefonálhat, vagy szöveges üzenetet is küldhet.

A telefonálás közben a reakcióidő a sokszorosára nőhet, ezért vezetés közben telefonálni balesetveszélyes. Ha mégis telefonál, vagy sms-ezik vezetés közben, akkor ártatlan emberek életét veszélyezteti.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Autómentő BudapestAutómentő Budapest Autómentő Budapest 0-24-óráig éjjel, nappal, autómentés hívása után azonnal indulással. Késlekedés nélkül sietünk a segítségére, hívjon bármikor. Az autómentő szolgáltatások városi és […]
  • Autómentés Budapest 0-24Autómentés Budapest 0-24 Autómentés Budapest 23 kerületében SOS 0-24 autómentő éjjel-nappal. Karambolozott?  Lerobbant a járművel? Balesetes az autója? Segíthetünk? Autómentés a fővárosban azonnal. Hívjon […]
  • Az autó nyári felkészítéseAz autó nyári felkészítése Az autó nyári felkészítése legalább olyan fontos, mint amikor a rossz időre és a hidegre kell felkészíteni az autót. Az autó egésze meg fogja hálálni a törődést, hiszen ki szeretne az út […]
  • Teherautó, furgon mentésTeherautó, furgon mentés Teherautó mentés, Budapesten akár 20 percen belül, furgonmentés éjjel, nappal Magyarország egész területén 150Ft-tól. Azonnal indulunk. Megbízható, nagy múltú autómentős cégünk a nap 24 […]
  • Autómentés XVI. kerületAutómentés XVI. kerület Autómentő szolgáltatásunk igénybevételére hívtak a XVI. kerületbe, Budapesten  Rákosszentmihály területére egy parkolóban lerobbant autóhoz. A tulajdonos többszöri próbálkozása során sem […]
  • Autómentés 0-24 azonnal, Autómentő Budapest, Autómentés BudapestAutómentés 0-24 azonnal, Autómentő Budapest, Autómentés Budapest Autómentő azonnal Budapest. Olcsó, gyors Autómentés Budapest.  Akciós Autómentő ár Budapest hívjon és kérjen árajánlatot. Szolgáltatásaink között megtalálható a kisteherautó mentés, […]

Címke: ,