A mobiltelefonálás és a vezetés nem összeegyeztethető. Az lenne a legjobb, ha senki nem telefonálna vezetés közben. Azonban előfordulhat főleg annál aki útközben is dolgozni kényszerül, hogy fogadni illetve indítani kell hívást a mobiltelefonról. Hogyan lehet ezt veszélymentesen megtenni?

Mobiltelefon-tények

Négyszer nagyobb a valószínűsége hogy balesetet okoz ha vezetés közben mobiltelefont használ. A beszélgetés a telefonon egy jól ismert figyelemelterelés, főleg ha kézzel fogja a telefont. Ilyenkor a vezetési képességek nagymértékben csökkennek, jelentősen elvonja a figyelmet, megnő a reakcióidő, vészhelyzetben pedig nem tud olyan gyorsan reagálni a sofőr mint kellene, mivel foglalt a keze… Ezért tiltja  a kresz a mobiltelefonálást vezetés közben.

A mobiltelefon használatánál közel 50%-al lassabban reagál a sofőr, mintha csak az utat és a forgalmat figyelné. A mobiltelefonálás önmagában veszélyes, mivel ilyenkor a sofőr a telefonálóra figyel elsősorban és nem a vezetésre, illetve a válaszon vagy a feltett kérdésen gondolkodik, nem pedig a forgalmi helyzetet elemzi.

Hogy ne kelljen a mobiltelefont kézben tartani vezetés közben, a telefonálásra többféle segédeszközt is kitaláltak. Az egyik ilyen a kihangosítás. Ilyenkor úgy halljuk a telefonálót mintha a kocsiban ülne. A sofőr két keze szabad, illetve csak akkor kell a telefonhoz nyúlnia amikor fogadja a hívást. A másik ilyen eszköz a bluetooth füles. Ezt össze kell párosítani a telefonnal, majd a fülbe kell dugni. Hívás esetén a sofőr megnyom egy gombot a fülhallgatón és ezzel fogadja a hívást.

Azonban a mai napig láthatunk olyan sofőröket akik lelkiismeret furdalás nélkül a fülükhöz tartott telefonon beszélgetnek,  közben vezetnek is. Néha ezek a sofőrök fel is tartják a forgalmat indokolatlanul, mivel érzik, hogy nem tudnak az útra figyelni ezért lassítanak..

Mi minősül vezetésnek?

Vezetésnek a “gépjármű használata közúton” minősül. Ez magában foglalja azt is, ha a dugóban araszolunk, vagy a lámpánál kell megállni. Ha ilyenkor telefonálunk, akkor is megbüntethetnek bennünket, hiszen a forgalom részei vagyunk, és a telefonálással veszélyeztethetjük a forgalom többi résztvevőjét. Közúton akkor telefonálhatunk legálisan, ha félreállunk a járművel telefonálás közben és leállítjuk a motort.

Ugyanez a helyzet az sms olvasásával és küldésével, illetve elmondható, hogy sms-ezni, sms-t olvasni illetve ezekre válaszolni sokkal veszélyesebb mint telefonálni. A mobiltelefonra való lenézés, olvasás, felnézés még rövid szöveg esetén is nagyon sok idő, ez pedig mozgó jármű esetén 50-100méter távolság. Rendkívül balesetveszélyes cselekmény, ezért tilos a szöveges üzenetek fogadása illetve küldése. Ha valaki balesetet okoz mobiltelefonálás közben, és ez kiderül, akkor a biztosító sem fogja a kárt kifizetni.

Fontos tudnivalók:

  • Ne használjon mobiltelefont vezetés közben.
  • Ne fogadjon és küldjön szöveges üzeneteket vezetés közben.
  • Ne hívjon olyan személyt akiről tudja, hogy valószínűleg vezet, és ne küldjön neki szöveges üzenetet, mert bajba sodorhatja.
  • Ha a telefon kialszik, csipog, vagy hangot ad,m ne figyeljen rá. Ilyenkor álljon meg a lehető leghamarabb biztonságos helyen, (parkoló, benzinkút) és ott nézze rá a telefonra, illetve akár telefonálhat, vagy szöveges üzenetet is küldhet.

A telefonálás közben a reakcióidő a sokszorosára nőhet, ezért vezetés közben telefonálni balesetveszélyes. Ha mégis telefonál, vagy sms-ezik vezetés közben, akkor ártatlan emberek életét veszélyezteti.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mit jelent a légzsák figyelmeztető lámpa?Mit jelent a légzsák figyelmeztető lámpa? Mit jelent a légzsák figyelmeztető piros lámpa? A légzsákokat úgy tervezték, hogy a másodperc tört része alatt felfúvódjon az ütközés érzékelése során, ezáltal puha párnázatot képezzenek […]
  • Új autómentőÚj autómentő Új autómentő járművet állított szolgálatba cégünk Budapesten. Szeretnénk minél jobb minőségben nyújtani az autómentés és autószállítás szolgáltatásainkat amelyhez elengedhetetlen egy […]
  • Kötelező és ajánlott tartozékok az autóbanKötelező és ajánlott tartozékok az autóban Legolcsóbb autómentés Budapesten és Pest megyében? Igen, jó helyen jár. Hívjon ha non-stop autómentésre volna szüksége verhetetlen árakon! Autómentő, autószállító szolgáltatásainkat jó […]
  • Autómentő állásAutómentő állás Rohamosan fejlődő vállalkozásunk folyamatos felvételt hirdet autómentő sofőri állás betöltésére. Lehetőleg B és C jogosítvánnyal rendelkezőket várjuk, de csak B jogosítvánnyal is […]
  • Új Iveco csúszóplatós autómentőÚj Iveco csúszóplatós autómentő Cégünk új Iveco csúszóplatós autómentőt vásárolt, amellyel a járművek mentése sokkal könnyebbé és hatékonyabbá válik. Az autómentő jármű platója teljes hosszában hátra csúsztatható, […]
  • Autók vizsgáztatása, és honosítása.Autók vizsgáztatása, és honosítása. Minden kedves meglévő és leendő ügyfeleink részére újabb szolgáltatást vezetünk be. Segítséget nyújtunk a behozott autók vizsgáztatásában és honosításában, még abban az esetben is, ha nem […]

Címke: ,