Az autó nyári felkészítése legalább olyan fontos, mint amikor a rossz időre és a hidegre kell felkészíteni az autót. Az autó egésze meg fogja hálálni a törődést, hiszen ki szeretne az út szélén maradni a járművel azért, mert nem készítette fel időben a nyári szezonra? Akár vakációzni megyünk, akár csak a városban közlekedünk autónkkal, mindenképpen szükséges a nagy melegre, kiadós esőkre és a megváltozott útviszonyokra felkészíteni a járművet.

Akkumulátor ellenőrzése

Amikor szeretnénk elindulni, az egyik legfontosabb dolog, amit ellenőriznünk kell, az akkumulátor. Induláskor az akkumulátornak kell megforgatnia az indító motort amelyik beindítja autónkat. Ha nincs elegendő szufla az akkumulátorban, akkor nem fog elindulni a jármű. Ha egyedül vagyunk, akkor betolni sem tudjuk, tehát sok kellemetlen perctől megóvhatjuk magunkat, ha ellenőrizzük az akkumulátort. Az aksinak két nagy ellensége van.

Az egyik a hideg, a másik a hosszú állásidő.

Nem feltétlenül hónapokig való állásra kell gondolni, elég, ha csak két hétig nincs beindítva az autó, már le tud merülni az akkumulátor. Leszívja a riasztó, a nyestriasztó, egyéb olyan dolog amit véletlenül bekapcsolva hagyunk. Ha az aksiban a töltés gyakran leesik 4-5volt-ra, akkor az akkumulátor tönkre mehet. Ezután már hiába tölti a generátor, vagy töltjük mi, az eredeti referenciaértéket nem fogja felvenni. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk teljesen lemerülni az akkumulátort. Kérésre autóvillamossági műhelyben, illetve jobb benzinkútnál meg tudják mérni az akkumulátor kapacitását, ebből következtethetünk a várható élettartamra.

A téli időjárás nem használ az akkumulátornak sem. A motor indításától kezdve az elektromos eszközök álló helyzetben való üzemeltetéséig sokféle módon szolgálja ki az autót az akkumulátor. Fel sem tűnik a hiánya egészen addig a pontig amikor egy sötét erdő közepén le nem áll a motor amelyet utána már nem tudunk újra beindítani. Az akkumulátor télen nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért tavasszal mindenképpen ajánlatos beméretni, hogy milyen állapotban van. Ha haldoklik akkor időben cseréljük le egy újra. Ha esetleg új az akkumulátor és mégis lemerül érdemes a generátort beméretni, hogy az akkumulátor töltése megfelelő-e. Ha nem akkor generátor csere, vagy felújítás.

Gumiabroncsok ellenőrzése

A gumiabroncsok is nagyon fontos részei az autónak, hiszen a gumiabroncsok segítségével kapcsolódunk a talajhoz, és ezt a kapcsolatot nem szeretnénk elveszíteni rövid időre sem. A hideg nem tesz jót a gumiabroncsoknak, mert a gumikeverék kimerevedik tőle, összehúzódik, és megrepedezhet. A hideg abroncs jobban kopik, gyorsabban öregszik, és nehezebben tartja meg rugalmasságát.

A szezonális cseréhez hívhatunk Mobilgumis -t, vagy kérhetünk időpontot gumis műhelybe is. 

A nyári gumiabroncsokat érdemes már akkor felszerelni, amikor kint az átlaghőmérséklet elérte a tartósan legalább 7 fokot. A rendszeres közúti közlekedésre akkor alkalmas a gumiabroncs, ha legalább 1,5mm a profilmélysége, nincs kirepedezve, megfelelően rugalmas a gumi szerkezete. A felszerelni kívánt gumit pörgessük át, nincs-e benne szög, idegen anyag, vágás, egyéb sérülés, elváltozás. A 7-8 éves gumit célszerű újabbra cserélni, hiszen a gumi anyaga vegyi anyag, amely a gyártás után közvetlenül a levegő hatására elkezd öregedni. Ha fagyban, nagy melegben, tűző napon, vizes helyen, illetve egyéb más nem megfelelően tárolt abroncsot akarunk felszerelni, az alapos átvizsgálás ég indokoltabb.

A felszerelés után a nyomást a járműben megadott referenciaértékre kell fújni és időszakonként ellenőrizni, hogy tartja-e a nyomást. Kereket mindig a forgásiránynak megfelelően, időszakonként átforgatva szerelünk fel, hogy a gumiabroncsok egyenletesen kopjanak.

Motorolaj, fékolaj, váltóolaj és ezek szűrőinek cseréje.

A motor megfelelő és folyamatos kenése nagyban hozzájárul azok élettartamának jelentős növekedéséhez. A motor gyártójának előírása szerint, illetve a használati szokásoknak megfelelően kell a motorolajat cserélni, szigorúan betartva a minimális periodikus időt. Ezek általában 10ezer km, illetve évenkénti olajcserét irányoznak elő. A viszkozitás szempontjából a városi autósoknak célszerű olaj olajat választani, amely hideg motornál is megfelelő kenést biztosít. Főleg a városban fordul elő, hogy olyan rövid távokat megyünk, hogy a mire be tudna melegedni a motorolaj, már meg is álltunk az autóval. Ilyenkor szokták a szerelők a 0w20-as, 5w30-as olajokat javasolni, hiszen ezek a motor beindítása után egyből kenik a súrlódó alkatrészeket és a mi éghajlati viszonyainkon megfelelőbbek.

A rendszeresen nagyobb távokat megtevő autók a sűrűbb olajokat részesítik előnyben.

Ilyenkor a kenésnek a tűzforró motor számára is megfelelő kenést kell nyújtani.

A használt autóknál az olajevés gyakori, van amikor a kopás miatti olajfogyasztás csökkentése miatt sűrűbb olajat használ az autószerviz. Ez azonban csak rövid távú megoldás, hosszútávon a motorfelújítás lesz a megoldás kulcsa.

A motorolajon kívül javasolt a fékolaj beméretése is, mert a nagyon használt és régi olaj már nem nyújt megfelelő fékhatást. A váltóolaj a megtett kilométerek alapján igényel cserét. Sok gyártó élettartamra tölti az olajat a főleg automata váltóba. Ha ezek élettartamát meg akarjuk hosszabbítani, akkor célszerű az automata váltóban is 200-300ezer kilométerenként lecseréltetni az olajat, illetve a szűrőt.

A kopó, fogyó dolgok ellenőrzése

Minden autónak vannak kopó, fogyó elemei, amelyeket cserélni kell, illetve pótolni, ha elfogynak. Ilyenek a szélvédőmosó folyadék, a fagyálló és hűtővíz ellenőrzése, utántöltése. A különféle szűrőket, légszűrők, klíma szűrőket is ellenőrizni kell és ha szükséges tisztítani, vagy cserélni. A fékbetétek féktárcsák állapotát a legkönnyebb kerékcsere alkalmával ellenőrizni, pótolni.

Autómentéssel, autószállítással kapcsolatban állunk rendelkezésre minden nap 0-24-óráig. Minden kedves autósnak balesetmentes utat kívánunk, de írják fel a fenti telefonszámot hátha szükség lesz rá.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Teherautó, furgon mentésTeherautó, furgon mentés Teherautó mentés, Budapesten akár 20 percen belül, furgonmentés éjjel, nappal Magyarország egész területén 150Ft-tól. Azonnal indulunk. Megbízható, nagy múltú autómentős cégünk a nap 24 […]
  • Tréleres mentésTréleres mentés Tréleres autómentés, 0-24-óráig Budapesten, országosan, és külföldre is. Autószállítás, autómentő tréler azonnal. Lerobbant az út szélén? Balesetet szenvedett, árokba csúszott a járműve? […]
  • Járműszállítás országosan 0-24Járműszállítás országosan 0-24 Az Országos Járműszállítás 0-24: Gyors és Megbízható Segítség Bármikor! Az autók és más járművek mindennapi életünk részei, és rengetegen naponta használják őket. Azonban bármikor […]
  • Expressz Autószállítás BudapestExpressz Autószállítás Budapest Gyors és Hatékony Autószállítás a Fővárosban 0-24 akár azonnali indulással is SOS. Az express autószállítás Budapesten a sebességről szól. Ha Önnek sürgősen szállításra van szüksége, akkor […]
  • Autómentő BudapestAutómentő Budapest Autómentő Budapest 0-24-óráig éjjel, nappal, autómentés hívása után azonnal indulással. Késlekedés nélkül sietünk a segítségére, hívjon bármikor. Az autómentő szolgáltatások városi és […]
  • Autómentés Budapest 0-24Autómentés Budapest 0-24 Autómentés Budapest 23 kerületében SOS 0-24 autómentő éjjel-nappal. Karambolozott?  Lerobbant a járművel? Balesetes az autója? Segíthetünk? Autómentés a fővárosban azonnal. Hívjon […]

Címke: , , ,