Ha autómentést végzünk ügyfeleink sokszor velünk utaznak. Ilyenkor a beszélgetések során szóba kerül az autó felkészítése a különböző évszakokra. Jön az ősz, utána pedig a tél, az autót pedig fel kell készíteni, de hogyan? Első körben a belső utána pedig a külső felkészítés lehet a jó sorrend.

A motor a jármű szíve ezért kiemelt figyelmet érdemel. Meg kell vizsgálni a különböző olajak állapotát. Ha nagyon erősen szennyezett a motorolaj, sötét, kormos sáros akkor érdemes lehet egy teljes olajcserét beiktatni akkor is, ha egyébként nem lenne ideje. Az olajcserével egy időben az olajszűrőt is cserélni kell. Minden esetben figyelni kell arra, hogy a gyártó által megadott olajat töltsük a járműbe.

A fékhatást a fékolaj áramlása közvetíti, tehát a fékolaj állapota is fontos. Ezt általában egy kis tartályban vehetjük szemügyre a motortérben. Ha szükséges, töltsük utána jelölések tájékoztatnak a szükséges mennyiségről.

A jó motorhűtés a hűtőfolyadéknak köszönhető. A hűtőfolyadéknak nem csak a nagy meleget kell elviselni, hanem a hideget is. Sokszor előfordul, hogy már szeptember-októberben hajnalban is lemehet fagypont alá a hőmérő, ezért a hűtőfolyadék fokolását célszerű elvégezni. Ha nem megfelelő a hűtőfolyadék fagytűrése, az a motor károsodását okozhatja. Ezért a mérésnél a motor típusának megfelelő fagyálló folyadékkal tudjuk beállítani a megfelelő arányt. Minél intenzívebb a fagyálló folyadék annál alacsonyabb hőmérsékletet tud a folyadék elviselni anélkül, hogy kikristályosodna benne a víz. Ez nagy hidegek esetén fontos, mivel ha a motorban fagy meg a víz akkor az öntvényt szétnyomhatja és fizikailag megsérülhet a motorblokk.

Az égés feltétele nem csak a jó minőségű üzemanyag (üzemanyagszűrő) hanem az oxigén is. Ezért a belső égésű járművekbe érkező levegőt szűrni kell a szilárd anyagoktól. Ha a szűrő eltömődik (és sajnos ez elég gyakran előfordul a koszos levegő és a sok szálló por miatt) akkor a teljesítménye romlik a motornak. Hogy ennek elejét vegyük cseréltessük ki a légszűrőt időben. A fogyasztás is jobb lesz és a motor is nagyobb teljesítményt tud leadni.

Ablaktörlés. ha szeretnénk kilátni az ablakon sáros időben is, akkor jó minőségű ablaktisztító folyadékkal öntsük fel  a tartályt, itt sem árt ha fagyálló.

Az akkumulátor vizsgálatára is időt szakíthatunk. Fontos, hogy ha nincs megfelelő műszerünk, méressük be az akkumulátort. Sok kellemetlen perctől megkímélhetjük magunkat, ha megfelelő minőségű és állapotú akkumulátorral járunk. Bár nálunk olcsó az autómentő, de ha előre figyelünk az akku állapotára, akkor nem lesz szükség ránk.

A tartalék felszerelést is jó átnézni tartalék izzók, sárga mellény, vészháromszög. Egy jó kézi lámpa nem árt az autóban, főleg ha van rajta sárga villogó is. A vontató kötél, és az elsősegély doboz is jó szolgálatot tehet ha nálunk van. A gondosabban szoktak a csomagtartóba tenni egy literes motor olajat, egy üveg hűtőfolyadékot is. Mivel már a motorháztető felemelésével is összekenhetjük magunkat, nem árt egy pár vékony kesztyű is, amit felhúzhatunk ha valamit csinálni kell a járművön.

A gumiabroncsok állapotát is érdemes ilyenkor szemügyre venni. A jó minőségű gumiabroncs hibátlan felületű, 4-5mm a bordázat mélysége, a gumik egyenletesen kopottak. Fontos, hogy a gumiabroncs felületi vizsgálata a nem várt események miatt is ajánlott. Ha például egy csavar fúródik a gumiabroncsba (nem ritka) vagy valamilyen idegen tárgy azt kétféle módon vehetjük észre:

  1. Szemrevételezéssel, vagy
  2. defekt alkalmával amikor már ki tud a beszúródott tárgy mellett jönni a levegő.

Ha szerencsénk van akkor beszúródott csavart, szöget stb. ki tudja szedni a mobilgumis és speciális gumijavítóval megjavítja. Ha nincs szerencsén akkor defektünk lesz és dobhatjuk el az abroncsot.

A gumi felületének szép egységes színűnek és állagúnak kell lennie. Ha ki van repedezve a gumi, akkor már nem ajánlott a használata. Aki ilyen gumiabroncsot használ az nem csak a saját, hanem más életét is veszélyezteti.

Az időjárási viszonyoknak megfelelően ősszel már feltehetjük a téli gumiabroncsokat is, igazt ha sokáig nincsenek fagyok, akkor a nyárival is eljárhatunk. Általánosságban a 7-fok az amire hivatkozni szoktak hő határként, azaz ha esténként 7 fok alá megy a hőmérséklet akkor célszerű átrakatni a téli abroncsokat.

Az őszi felkészítéshez tartozik az alapos alváz mosás is, amelyet a fékek állapotának átvizsgálása követhet. Ilyenkor észre vehetjük ha valami rozsdásodik alul, észlelhetjük ha lóg, nincs stabil rögzítése például a kipufogónak. Ha tiszta az alváz akkor nehezebben rakódik le rajta a sár, illetve könnyebben lemossa az esős idő. A rejtett helyeken lerakódott és megszáradt sár már csak nagynyomású mosóval mozdítható meg. Az ilyen helyeken előbb megjelenik a rozsda is, tehát aki gyakran mos alvázat az védi az autója állapotát is. Az alvázmosásnál szükséges átnézni a sárvédő gumikat és a belső doblemezeket is, amelyek védik a karosszériát a kerék által felkapott szennyeződéstől és a kövektől is. A rozsda elsősorban olyan helyeken jelenik meg először, ahol a menet közben felkapott kövek megsérthetik a fényezést. Ilyenkor a felszínre kerül a csupasz lemez, amely ha nem alumíniumból van akkor előbb-utóbb  rozsdásodni kezd.

Az őszi autó felkészítést zárhatjuk egy kiadós kocsi mosással, és polírozással, a hideg idők beköszöntével már csak ritkán lesz erre lehetőségünk. Jó utat kívánunk az őszi utakon is a felkészített autóval!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Autómentés Budapesten az ünnepek alatt is!Autómentés Budapesten az ünnepek alatt is! A Karácsonyi ünnepek ideje alatt sokan élvezik a pihenést, a családdal való időtöltést és az ünnepi készülődést. Azonban ezekben az időszakokban is előfordulhatnak váratlan események, mint […]
  • Járműszállítás országosan 0-24Járműszállítás országosan 0-24 Az Országos Járműszállítás 0-24: Gyors és Megbízható Segítség Bármikor! Az autók és más járművek mindennapi életünk részei, és rengetegen naponta használják őket. Azonban bármikor […]
  • Expressz Autószállítás BudapestExpressz Autószállítás Budapest Gyors és Hatékony Autószállítás a Fővárosban 0-24 akár azonnali indulással is SOS. Az express autószállítás Budapesten a sebességről szól. Ha Önnek sürgősen szállításra van szüksége, akkor […]
  • Teherautómentés BudapestTeherautómentés Budapest Olcsó teherautómentés, furgonmentés Budapesten és országosan éjjel, nappal 0-24 Non-Stop. Hívjon bennünket, ha műszaki hibás lett teherautója, leállt, vagy balesetet szenvedett vele. […]
  • Darus autómentőDarus autómentő Darus autómentés Budapest és Pest megye területén azonnali indulással 0-24-óráig. SOS darus autómentés, autószállítás, teherautómentés országos kiszállással. Minden autómentés […]
  • Az autó nyári felkészítéseAz autó nyári felkészítése Az autó nyári felkészítése legalább olyan fontos, mint amikor a rossz időre és a hidegre kell felkészíteni az autót. Az autó egésze meg fogja hálálni a törődést, hiszen ki szeretne az út […]

Címke: , , ,